Pozor na reklamu na levné brýle Ray-Ban na Facebooku. Můžete přijít o profil i o peníze.

Začátkem dubna 2017 analytici společnosti ESET odhalili podvodnou virální reklamu na luxusní sluneční brýle značky Ray-Ban. Tato podvodná kampaň (scam) se nyní znovu šíří ve formě příspěvků, na nichž jsou nabízeny brýle s mimořádnou slevou 90 procent.

Pokud zájemce klikne na odkaz, který má vést na e-shop s těmito brýlemi, dostane se na falešnou stránku, jež se za internetový obchod pouze vydává. Pokud zde zaplatí pomocí platební karty požadovanou částku, přijde nejen o tyto peníze, ale také o citlivá data o platební kartě.

Data o platební kartě, včetně PINu se pak dostanou do rukou útočníků. Facebookový profil napadeného uživatele se navíc stává dalším šiřitelem této kampaně: rozesílá reklamní spamy svým přátelům, které tak může zlanařit k tomu, aby scam šířili dále.

Reklama se tak šíří prostřednictvím napadených facebookových účtů, jichž se zmocnili útočníci buďto za pomoci malware, nebo pomocí sociálního inženýrství. Bez vědomí původního majitele účtu publikují fotografie, na kterých propagují právě zlevněné sluneční brýle značky Ray-Ban. Některé mutace malware také automaticky mění heslo pro přihlášení k Facebooku a o profil tak můžete přijít.

Proto doporučuji používat při přihlašování k Facebooku dvoufaktorové ověření a také neklikat na podezřelé reklamy na (nejen) pornostránkách.

🤖 Tenhle web je bez reklam! 🤖
💸 Nesbírám a neprodávám data návštěvníků. 💸
🕵️‍♂️ Respektuji Vaše soukromí. 🕵️‍♂️
🌎 Píšu pro dobro lidstva. 🌎

❤️ Líbí se Vám článek? ❤️

Kupte mi kafe!