Jestliže na PC používáte nějaké servisní účty, třeba pro zálohování, sdílení médií, mapování disků nebo pro spouštění skriptů, možná Vám začalo vadit jejich zobrazování na přihlašovací obrazovce nebo v nabídce Start.

Sám jsem se k tomu dostal, když jsem vytvářel prckovi jeho první účet, s omezeným oprávněním a pod rodičovskou kontrolou. Dříve se mě i žena ptala co je to za účty a že na ně omylem klikla, jestli to neva a nechtěl jsem to samé absolvovat s prckem – zkrátka chtěl jsem mít logovací obrazovku i přepínání userů přes Start panel čisté a přehledné.

Na sdílených či pracovních PC pak nemusí jít jen o přehlednost, ale proč by měl běžný user na první dobrou vidět, jaké jsou v systému další účty? Samozřejmě zkušenější uživatel si to zjistí, ale ty měně zkušené to nebude svádět k různým pokusům, když o nich vědět nebudou. 🙂

TIP: Pro ty z Vás, kteří neradi čtou, jsem natočil i videonávod a podcast.

Jak účty skrýt

Klikněte na nabídku Start a do pole pro psaní napište netplwiz. Na řádek s ikonkou klikněte pro spuštění. V okně uvidíte seznam uživatelských účtů – někdy je však pravé username jiné, takže raději na název účtu klikněte a poté ještě jednou na Vlastnosti. Nyní již vidíte pravé uživatelské jméno používané systémem – to si zapamatujte, nebo někam (notepad) zkopírujte – budeme jej potřebovat k úpravě registrů.

OK, máme username, nyní je potřeba upravit registry. Opět klikněte na nabídku Start a napište regedit.

V editoru registru je potřeba přejít do této sekce:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

Jakmile se na tuto úroveň dostanete, klikněte na složku Winlogon pravým myšítkem a zvolte Nový a pak Klíč.

Klíč pojmenujte jako SpecialAccounts a potvrďte.

Nyní na složku SpecialAccounts klikněte opět pravým myšítkem a vytvořte další nový klíč s názvem UserList. Ten otevřete a vytvořte v něm novou hodnotu DWORD (32bit). Jako hodnotu této hodnoty (vtipné spojení 🙂 ) zadejte název uživatelského účtu, které jsme získali na počátku. Jakmile na vytvořenou hodnotu klikneme, měl by být Údaj hodnoty nastaven na 0.

Nula znamená, že se nebude na login screenu zobrazovat. Sem je nyní nutné přidat názvy všech účtů, které nechceme zobrazovat.

Jakmile máme hotovo, restartujeme počítač. Pokud jste vše provedli správně, odměnou Vám bude krásná a čistá přihlašovací obrazovka bez servisních účtů.

Stejně tak tyto účty zmizí i z nabídky uživatelů v panelu Start.

Jako vždy doufám, že Vám článek pomohl a o své zkušenosti se podělte v komentářích pod příspěvkem.

Facebook komentáře